18-05-06

 

CHIOS


Chios intro from MDM on Vimeo.

Welkom op deze blog,  met opmerkingen ,vragen en sugesties of tips kan je steeds terecht op de chios forum.
Mark & Andrea
 

Chios is een eiland vol historie. Het is bergachtig met veel kastelen en pijnboombossen. Mastiekstruiken en wereldhars (mastiek) wat ook de belangrijkste inkomensbron is van het eiland. Een andere reden voor de welvaart van Chios zijn de villa's van de rijke griekse vlooteigenaren. In de zomermaanden keren zij terug naar Chios van over de hele wereld. De haven ligt dan  vol met grote prachtige jachten 


Het eiland heeft veel monumenten en oudheden en is ondanks dit alles nog niet ontdekt door het massatoerisme. Chios heeft mooie stranden,

 

Chios heeft een eigen luchthaven, op 4 km ten zuiden van Chios-stad. Per boot kun je vanuit de haven van Chios-stad naar Psara, Samos, Lesbos, Thessaloniki, Kavala en Pireaus varen. Per bus, auto of motor kun je het eiland goed verkennen.
Chios (Chora) is de hoofdstad en gebouwd op de plaats van de oude lonische stad, waarvan echter alleen nog maar enkele resten van het theater en de stadswallen bewaard zijn gebleven. Verder vind je hier een kasteel (kastro) en een archeologisch museum.

Iets meer over het eiland.

Er is in de gehele Egeische zee geen 2de eiland zoals Chios.

Chios is een eiland met unieke middeleeuwse dorpen en vele kastelen, sinaasappel- en mastiekboomgaarden, prachtige tuinen en overal zal je de bedwelmende geur van jasmijn ruiken.

Chios is ook een eiland met een oeroude geschiedenis. In de Middeleeuwen en tijdens de Turkse overheersing was Chios een van de belangrijkste handelscentra.
Ook was het eiland een favoriete plek van vele Griekse wijsheren.

Het eiland Chios ligt op maar enkele kilometers van Turkije en is één van de meest Grieks gebleven eilanden. Het Pelineos gebergte met zijn hoge, steile rotspartijen bevindt zich aan de noordkant.

Dit gebied wordt ook wel "Voriocho genoemd, vanwege zijn ruige, imposante schoonheid.

Aan de Oostkant vindt men de Kambos dit is een zeer vruchtbare vlakte waar veel citrus- en olijfbomen en  duizenden bloemen staan 

  
Dit gebied wordt ook wel de tuin van Chios genoemd.
Bovendien hebben Genuaanse kooplieden hier prachtige herenhuizen gebouwd.
Op het zuidelijke deel vindt u de mastiekvalleien. Dit gebied wordt dan ook 'mastichochora' genoemd.

 
In de oudheid dacht men dat de Chiotische mastiek geneeskrachtig was en maakte men er veelal etherische oliën van. Tegenwoordig wordt de mastiek voornamelijk gebruikt voor kauwgom, likeur en aroma voor gebak en dranken. Hier bevinden zich de mooie Middeleeuwse vestingdorpen Mesta en Pirgi.

 

Pirgi is het grootste en belangrijkste mastiekdorp en bovendien zeer karakteristiek door de met krastechniek bewerkte zwart of blauw/wit bekraste  huizen. Mesta is echter het best bewaard gebleven en is een van de fraaiste kasteeldorpen van Chios.

 

Er zijn diverse Byzantijnse kerken en kloosters te bewonderen, met goed bewaarde fresco's.

De kust van Chios heeft veel mooie stranden rondom het hele eiland.

Ze zijn allemaal uiterst schoon, de meeste met kiezels en zeer vriendelijk voor de bezoeker die graag wil genieten van het koele kristalheldere water en de betoverende wereld onder water. Bovendien is Chios een van de eilanden in de Middellandse Zee met de meeste zonneuren.


De bevolking is nog puur, optimistisch, goed gehumeurd en trots op haar eiland, hetgeen u niet zal ontgaan.  

Chios is bekend als de geurige bloem van de Egeïsche zee. Van de eerste bewoners uit de steen- en bronstijd tot de toeristen vandaag de dag. een ieder die het eiland heeft bezocht is verliefd op het eiland geworden. Wellicht vanwege de Jasmijn, wilde tulpen of de mastiek boom met zijn bedwelmende geuren of de middeleeuwse dorpen welke nog hun unieke uitstraling nog steeds bezitten.

11:11 Gepost door M DM | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

reakrie op foto's Geweldig mooi die foto's. Wij zijn ook helemaal weg van Chios.

Gepost door: Nelleke | 26-07-06

moet natuurlijk REAKTIE zijn foutje

Gepost door: nelleke | 26-07-06

Griekfan, Hallo ,
Hier een berichtje van Griekfan jullie blog ziet er leuk uit goeie informatie ben alweer een beetje aan het voorgenieten.
Wij hebben inmiddels al een aantal eilanden bezocht
Waaronder Zakynthos,Samos Lesbos,Karphatos en de peloponesos laatste dus meer een groot schiereiland komende jaar 2007 willen we naar Ghios gaan.
Ben dus wat aan het rond kijken maar nog niet gevonden dat ik zeg ja dat gaat het worden bij diverse reisaanbieders gekeken maar er is nog niet veel keus misschien nog iets te vroeg?
Misschien hebben jullie wel een tip voor ons wie weet
Tot slot veel succes met jullie blog , Groeten Ruud

Gepost door: Ruud.Bredewoud | 24-12-06

chiosfan Jullie blog is prachtig. Ik ben al 9x naar Chios geweest, maar ik heb wederom genoten van jullie informatie en foto's.

Gepost door: Doortje van Lieshout | 13-02-07

Er is nu ook een mooie site met informatie over de watersports en strand faciliteiten in Karfas, Chios.
Kijk op www.chioswatersports.com

Gepost door: Henk | 15-02-07

Chios...waar je steeds naar terugkeert en ...weer thuiskomt!!
Eind augustus voor de 5 de keer naar Golden Sand.

Gepost door: Wilma Bier | 18-04-07

nice photos.
I will be in Chios in September to see if it is really
that good.

Gepost door: Sabine/Germany | 29-06-07

leuke pagina ik print plaatjes uit voor me spreekbeurt nou... dat kon ik hier vinden

Gepost door: michelle | 01-03-09

De commentaren zijn gesloten.